Alle kan søge erstatning hos Patienterstatningen, hvis de får en skade, når de bliver behandlet eller køber medicin i Danmark. Skader efter behandling eller brug af medicin kan for eksempel ske: på sygehuset. hos din egen læge.
Hvad får man i erstatning for fejlbehandling?
Kompensationen udbetales af hospitalets, lægens eller behandlerens forsikringsselskab. Det er gratis at søge erstatning, men hvis man får erstatning bliver der trukket et egetbidrag på 8.065 kr (2022-niveau).
Kan man få erstatning for fejldiagnose?
Du kan også få erstatning for fejlagtig eller forsinket diagnose eller for manglende behandling. Det kræver dog, at den forsinkede eller fejl- agtige diagnose eller den manglende behandling har ført til en skade. Donorer og forsøgspersoner kan også søge om erstatning for skader.
Hvilke typer af skader skal der betales erstatning for?
Der vil typisk være tale om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, erhvervsevnetab, varigt mén eller svie og smerte. Formålet med en personskadeerstatning er at sikre, at den, der er kommet til skade, ikke lider tab eller i store træk kan fortsætte et så normalt liv som muligt, selvom skaden er sket.
Kan man få erstatning for manglende behandling?
Du kan have ret til erstatning, hvis du har fået en fysisk eller psykisk skade i forbindelse med behandling eller medicin. Du kan for eksempel have fået en skade som følge af: Forsinket behandling. Manglende behandling.
Hvordan kompensation fungerer i retssag om medicinsk uredelighed | Udbetaling af penge
Hvordan søger man erstatning for fejlbehandling?
Hvordan søger jeg erstatning? Du kan søge erstatning hos Patienterstatningen. Patienterstatningen har ansvaret for at indhente alt relevant materiale og vurdere, om du har ret til erstatning. Idéen er, at gøre det så let at søge erstatning som muligt for borgerne.
Hvor mange penge kan man få i erstatning?
Erstatningen fastsættes på grundlag af patientens årsløn på skadetidspunktet. Årslønnen ganges med 10 og herefter med erhvervsevnetabsprocenten. Der ydes efter loven ikke erstatning, hvis erhvervsevnetabet er mindre end 15 %.
Hvordan ved jeg om jeg har erstatningskrav?
På Civilstyrelsens hjemmeside kan du også finde Erstatningsnævnets vejledningsfolder om ansøgning om offererstatning. Hvis du har en bistandsadvokat, kan han eller hun hjælpe dig med at opgøre dit erstatningskrav. Politiet kan også hjælpe dig med, hvordan du søger om erstatning.
Hvor lang tid efter en skade kan man få erstatning?
3 år. Der må ikke gå mere end 3 år, fra du finder ud af - eller burde have fundet ud af - at du har en skade, til du søger om erstatning. Det betyder, at hvis du i mere end 3 år har haft viden eller mistanke om, at din behandling eller medicin har givet dig en skade, er din sag for gammel.
Hvornår kan man søge om erstatning?
Hvornår kan du søge om erstatning? Du kan som udgangspunkt søge om erstatning, når straffesagen er afsluttet enten ved politiet/anklagemyndigheden eller domstolene. Du kan læse nærmere under ”Ofte stillede spørgsmål”, som du finder her.
Hvad er en Behandlingsskade?
Du kan have ret til erstatning, hvis du har fået en skade, du ellers ikke ville have fået, efter en sundhedsfaglig behandling. Behandlingsskader er skader, som skyldes utilstrækkelig, forkert, manglende eller forsinket behandling.
Hvad kan jeg få i erstatning?
- Varigt mén. Hvis din behandling eller medicin har givet dig gener, som ikke går væk, kan du få godtgørelse for varigt mén. ...
- Tabt arbejdsfortjeneste. ...
- Tab af erhvervsevne. ...
- Svie og smerte. ...
- Udgifter. ...
- Erstatning ved dødsfald.
Hvad kan jeg forvente i erstatning?
a. også tildeles erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, svie og smerte og varigt mén. Ved dødsfald kan der fx tildeles erstatning for tab af forsørger. Hvis man får erstatning, skal Patienterstatningen efter loven fratrække et eget bidrag på 7.971 kr (2021-niveau).
Hvor meget er en mengrad på 5 %?
Varigt mén godtgørelse:
Du kan få godtgørelse for varigt mén, hvis dine gener svarer til 5 % eller mere. Taksten udgør 1.013.500 kroner ved 100 % invaliditet. I helt særlige tilfælde kan méngraden fastsættes til 120 procent, dog ikke højere end 1.215.000 kroner. Per mengrad er taksten 10.135 kroner.
Hvordan får man vurderet mengrad?
For at kunne fastsætte méngraden skal helbredstilstanden efter skaden have nået stationærtidspunktet. Det vil sige, at følgerne af skaden ikke længere kan forventes at blive bedre. Fastsættelsen af méngraden sker ud fra en lægelig vurdering inden for det eller de lægelige specialer, som skaden hører under.
Hvor meget får man for svie og smerte?
Hvert år fastsættes taksterne for svie og smerte godtgørelse. I 2022 er taksten fastsat til 215 kr. pr. sygedag og maksimum er 83.000 kr.
Hvor lang tid tager det at vurdere mengrad?
Så lang tid tager en afgørelse af mén
Det er meget forskelligt fra skade til skade, hvornår man får en afgørelse, da det afhænger af, hvornår skaden er stabil. Typisk er skaden stabil efter 6-9 måneder, herefter kan vi undersøge tilstanden endeligt.
Kan man få erstatning for samme skade 2 gange?
Du kan få erstatning fra flere forsikringer, og du bør også undersøge om dine egne forsikringer dækker ved en personskade. I dine forsikringers police kan du se, hvad din fritidsulykkesforsikring dækker, og hvad din ulykkesforsikring ikke dækker. Ofte kan man tilkøbe ekstra dækning.
Hvornår skal forsikring udbetale erstatning?
Svar: Som udgangspunkt kan man først få erstatning for varigt mén, hvis man har en méngrad på 5 procent eller mere. I nogle tilfælde kan det dog også fremgå af dine forsikringsbetingelser, at du først er berettiget til udbetaling ved eksempelvis 8 eller 10 procent i varigt mén eller højere.
Kan forsikringsselskab nægte erstatning?
Selskabet kan kun ophæve forsikringen med tilbagevirkende kraft og helt afvise at betale erstatning til dig, hvis selskabet kan sandsynliggøre, at selskabet slet ikke ville have indgået forsikringsaftalen med dig, hvis du havde givet korrekte oplysninger.
Kan man få erstatning for en gammel skade?
Efter erstatningsansvarslovens § 11, kan en afsluttet skadesag om godtgørelse eller erstatning nemlig fordres genoptaget på skadelidtes initiativ, hvis de faktiske omstændigheder ved den oprindelige skadesag væsentlig er forværret.
Hvad giver en mengrad på 5?
I 2024 svarer 100 % i mén til en godtgørelse på 1.013.500 kr. Det betyder, at tilskadekomne med et mén på 5 %, som er det laveste mén, der udbetales godtgørelse for, vil få udbetalt 50.675 kr.
Hvilke sygdomme giver erstatning?
- AIDS.
- Alzheimers sygdom.
- Blindhed.
- Døvhed.
- Flåtbid (følgerne efter borreliainfektion (TBE) i nervesystemet)
- Forbrændinger, forfrysninger, ætsninger (større)
- Hjerneblødning, blodprop i hjernen (følgerne efter disse)
- Hjernebetændelse eller hjernehindebetændelse (følgerne efter disse)
Hvordan beregner man svie og smerte?
Svie og smerte erstattes efter en standardiseret takst, som i 2023 er på kr. 220 pr. sygedag. Det gælder både hverdage, weekend og helligdage – alle dage tælles med.
Kan man få erstatning for kroniske smerter?
Både fysiske og psykiske skader er omfattet. Det kunne eksempelvis være, at du som følge af en skade, nu må leve med kroniske smerter. Det er en kompensation for ikke-økonomisk skade, og er helt uafhængig af din indkomst. Godtgørelsen udbetales som et engangsbeløb.