Prognosen ved livmoderhalskræft afhænger af, hvor meget sygdommen har spredt sig. Jo mindre kræften har bredt sig, desto større er chancerne for at blive helbredt. Hvis man ser samlet på alle sygdomsstadier, vil cirka 68 procent af livmoderhalskræftpatienter være i live efter fem år.
Kan man helbrede livmoderhalskræft?
Livmoderhalskræft er en alvorlig sygdom, som rammer ca. 400 kvinder om året i Danmark. Heldigvis får de fleste kvinder konstateret sygdommen tidligt og har gode chancer for at blive helbredt. Der forskes hele tiden i at gøre behandlingen bedre.
Hvor mange procent dør af livmoderhalskræft?
Årligt rammes cirka 375 danske kvinder af livmoderhalskræft, og cirka 100 dør af sygdommen. Modsat mange andre kræftformer rammer livmoderhalskræft også yngre kvinder: Omkring 45% af livmoderhalskræftpatienter er yngre end 50 år på diagnosetidspunktet.
Hvor længe kan man leve med livmoderkræft?
Langt de fleste med livmoderkræft i et tidligt stadium bliver helbredt (80-90 %). Hvis sygdommen vokser ud gennem livmoderen, og operation ikke er muligt, eller der er opstået metastaser til andre organer (dattersvulster), er chancen for at blive helbredt meget lille.
Hvor aggressiv er livmoderhalskræft?
Livmoderhalskræft udvikles oftest langsomt over 10 - 15 år. Hvis sygdomme opdages og behandles i tide, er udsigterne til fuldstændig helbredelse gode. Det begynder med celleforandringer på livmoderhalsen. Hvis disse ikke behandles, kan de udvikle sig til egentlige kræftceller, der ødelægger det normale væv.
Hvad er overlevelsesraten for livmoderhalskræft?
Er livmoderkræft en kritisk sygdom?
Kræftsygdomme – bortset fra forstadier til kræft, HIV-relaterede svulster og hudkræft – er for det meste omfattet af forsikringsdækningen ved kritisk sygdom.
Hvor hurtigt udvikler livmoderhalskræft sig?
Dette kaldes forstadier til livmoderhalskræft. Ubehandlede celleforandringer er ikke i sig selv kræft, men kan føre til kræft med tiden. Man ved ikke præcis, hvor lang tid der går, før de udvikler sig til kræft. Oftest er der tale om en periode på år, men det kan variere fra kvinde til kvinde.
Hvor spreder livmoderhalskræft sig til?
Hvis livmoderkræft spreder sig uden for livmoderen, sker det oftest til lymfeknuder, lunger, lever eller knogler.
Hvad er tegn på livmoderhalskræft?
Livmoderhalskræft giver ikke altid symptomer, men de mest almindelige symptomer er blødning efter samleje eller anden unormal blødning eller øget udflåd fra skeden. Kilder: Professor, ph. d., Pernille Tine Jensen (gynækologisk kræftkirurg) og overlæge.
Hvad er prognosen for livmoderhalskræft?
Hvis man ser samlet på alle sygdomsstadier, vil cirka 68 procent af livmoderhalskræftpatienter være i live efter fem år. For patienter med stadium 1 sygdom er 5-års overlevelsen cirka 90–95 procent, men for patienter med stadium 4 sygdom er den omkring 10–20 procent.
Er livmoderhalskræft altid seksuelt overført?
Smitter livmoderhalskræft? Livmoderhalskræft smitter ikke, men HPV smitter ved seksuel kontakt. Kondom yder ikke sikker beskyttelse mod HPV.
Hvor lang tid går der fra celleforandring til kræft?
Atypiske og lette celleforandringer kan ses an, og der laves oftest kontrol 12 måneder senere. Moderate celleforandringer kan ses an efter 3-6 måneder, hvis du er under 35 år og planlægger flere børn. Den tid der går, fra at lette og mellem celleforandringer eventuelt udvikler sig til kræft, er lang (flere år).
Hvad gør man hvis man har livmoderhalskræft?
Behandling af livmoderhalskræft kan være kirurgisk, dvs. en operation eller medicinsk i form af kemoterapi og strålebehandling. På Afdeling for Gynækologi, Fertilitet og Fødsler udfører vi den kirurgiske behandling af livmoderhalskræft.
Hvad er årsagen til livmoderhalskræft?
Man bliver smittet med HPV ved seksuel kontakt, og du kan godt blive smittet uden at have samleje, da virus kan være til stede i hud og slimhinder omkring kønsorganerne.
Hvad er forskellen på livmoderkræft og livmoderhalskræft?
Kræft i livmoderen skal ikke forveksles med livmoderhalskræft, som er en helt anden sygdom. Kræft i livmoderen giver ofte symptomer som uregelmæssige blødninger eller blodigt udflåd fra skeden. Hos nogle kvinder bliver kræftsvulsten opdaget ved en tilfældighed i forbindelse med en udskrabning fra livmoderen.
Kan en gynækolog Se kræft?
Ved brug af en specialkikkert kan gynækologen undersøge slimhinden på livmoderhalsen og se efter celleforandringer eller kræft. Der tages vævsprøver - også kaldt biopsier - fra livmoderhalsen. Dette kan gøres uden bedøvelse, men det er muligt at lægge lokalbedøvelse.
Hvem får typisk livmoderhalskræft?
Alle kvinder, som er seksuelt aktive, har risiko for at få livmoderhalskræft. Hvis du havde en tidlig seksuel debut og har haft mange seksualpartnere, har du øget risiko for at få sygdommen. Det er sjældent, at kvinder under 23 år får sygdommen. Den optræder oftest hos kvinder i alderen 40-50 år og 60-70 år.
Kan man mærke livmoderkræft?
De hyppigste symptomer på livmoderkræft er uregelmæssig blødning fra underlivet. Det kan være af en menstruations styrke, men ofte er det en mindre blødning, eventuelt bare pletblødning eller sortbrunt udflåd. Mere sjældne symptomer er smerter i underlivet eller evt. smerter ved vandladning og/eller afføring.
Kan man få livmoderhalskræft hvis man er jomfru?
Livmoderhalskræft kan ses som en seksuelt overført sygdom. Kvinder, som aldrig har været seksuelt aktive, vil meget sjældent udvikle denne form for kræft.
Kan kræft gå væk af sig selv?
De kan forsvinde af sig selv eller blive siddende, der hvor de er opstået. Men de kan også blive så store, at de giver gener i hverdagen.
Hvor tidligt kan man få livmoderhalskræft?
Livmoderhalskræft udvikler sig dog som oftest over 10-15 år. De regelmæssige undersøgelser i screeningsprogrammet vil øge sandsynligheden for at opfange oversete celleforandringer, før de kan udvikle sig til kræft.
Hvor lang tid tager en kegleoperation?
Kegleoperation - lokalbedøvelse. Du skal have lavet en kegleoperation i lokalbedøvelse for at fjerne celleforandringer på livmoderhalsen. Operationen varer 15-30 minutter. Du bliver udskrevet cirka ½ time efter operationen.
Kan man have kræft uden at føle sig syg?
Uvirkeligt at få at vide, man har kræft
Måske har man slet ikke følt sig syg inden diagnosen (f. eks. hvis sygdommen er opdaget ved screening), måske ser man på ingen måde syg ud og har masser af energi. Det kan tage tid at forstå, at man har fået stillet en kræftdiagnose.
Kan lægen se livmoderhalskræft?
Lægen kan ved scanningen måle størrelsen af kræftknuden og undersøge, om sygdommen er vokset dybt ind i livmoderens muskulatur, eller om der er tegn på, at kræften har spredt sig til andre organer.
Hvad er tegn på kræft i underlivet?
De mest almindelige tegn på kræft i skeden er smerter efter sex, blodigt udflåd eller kløe og svie der ikke forsvinder. Hvis kræften er fremskreden, kan man også opleve at få forstoppelse eller smerter i underlivet eller ryggen. Symptomerne er dog meget almindelige og kan være tegn på meget andet end kræft.